Eğer bu bloğu şu an inceliyorsanız tıpkı benim gibi bir İrlanda ve Kelt mitolojisi meraklısı olduğunuz anlaşılıyor. Bloğumuzda sizlere elimden geldiğince Kelt tarihi ve bugünün İrlandası ile ilgili olarak bildiklerimi anlatmaya çalışacağım. Sizlerde bana yorumlarınızla destek olursanız yanlışlarımızı düzeltme imkanı bulabiliriz. Sadece bilgi dağarcığımızı genişletmekle kalmayıp fotoğraf paylaşımıda yapabileceğimizi düşündüm. Arşivimden sizlere İrlanda ve İskoçya'ya ait güzel resimleride yayınlamayı düşünüyorum. Sizlerde güzel bulduğunuz İrlanda resimlerini mail adresime gönderebilirsiniz. Bende böylece bloğumuzda yayınlayabilirim.

My mail : gokhanozenli@yahoo.com

13 Haziran 2009 Cumartesi

Kelt dönemi Druidler



Bugünde sizlere kelt döneminin önemli kişiliklerinden biri olan Druid'lerden bahsetmek istiyorum. Bütün kaynaklarda Kelt rahipleri olarak bilinirler. Kelt toplumlarında önemli bir yeri olan druidlerin aynı zamanda dağınık yaşayan kelt kabileleri içinde birleştirici bir rol üstlenmişlerdi. Toplum içerisinde şifacılık ve dinsel eğitim konularında şaman konumundaydı. Druidlerin kadın olanlarınada Druides denilirdi. Erkek olanlarla, kadın olanların yetkileri eşitti. Hıristiyanlığın yaygınlaşmasıyla Druides inancının silinmesini isteyen hıristiyanlar onlara cadılık kimliği yüklemişler ve halkın gözünden düşmelerini sağlamışlardır. Druidler gizli öğretilerini müritlerine dille yaydıkları için günümüze öğretilerinden kalan metin pek bulunmamaktadır. Genelde kelt halkına verdikleri hükümleri belli zamanlarda orman içerisinde yaparlardı..

Kelt dönemi Rune taşları



Benim İrlanda'ya olan hayranlığım aslında çok daha eskilere Kelt mitolojsine dayanır. Kelt dönemi ile ilgili okuduğum metinler bende İrlanda ve İskoçya'ya karşı daha çok merak uyandırdı. Size bugün keltlerin kadim fal sanatlarından biri olan Rune taşları ve özelliklerinden bildiklerimi aktarmaya çalışacağım; Aşağıda resimlerini gördüğünüz 24 adet taş aslında bugün falcı bacıların baktığı bakla falının temelini teşkil ediyor..

Geçmişi Bronz çağına uzanan rune sembollerini Vikingler gittikleri bir çok ülkeye taşımışlardır. Kesin olarak sembollerin nereden çıktığı günümüzde hala keşfedilememiştir. Genelde Kuzey avrupa halkları tarafından kullanılan sembolik bir dilin adı olan Rune alfabesi, Ortaçağa gelindiğinde bu sembolik sistem daha çok kehanet ve maji (büyü) alanında kullanılmıştır. Tarihte Roma alfabesinin tercih edilmesiyle beraber artık kullanılmamaya başlamasıyla beraber sadece eski yazıtlarda anlamları görülebilir. Semboller F ile başlar O ile biter.

FEHU = SIĞIR
EİHWAZ = PORSUK
URUZ = YABAN ÖKÜZÜ
PERTHİO = ZAR BARDAĞI VEYA RAHİM
THURİSAZ = DEV
ALGİZ = KORUMA
ANSUZ = ODİN
SAWULO = GÜNEŞ
RAİDO = YOLCULUK
TEİWAZ = TANRI TYR
KENAZ = MEŞALE
BERKANA = HUŞ AĞACI
GEBO = ÖDÜL
EHWAZ = AT
WUNJO = ŞEREF
MANNAZ = İNSANOĞLU
HAGULAZ = DOLU
LAGUZ = SU
NAUTHİZ = GEREKLİLİK
İNGUZ = TANRI ING
İSA = BUZ
OTHİLA = MAL, MÜLK
JERA = YIL, HASAT
DAGAZ = GÜN

Rune taşları her sembol için farklı bir yorum taşır. Kişiden kişiye değişmekle beraber bu manalar bu blog için biraz fazla yer kaplayacaktır. Bu sebeple araştırın ve en kısa zamanda bir Rune yolculuğuna çıkın ..

11 Mayıs 2009 Pazartesi

İrlanda blogumuz hayırlı olsun :)

Merhabalar;

Şu an ilk satırlarını okumakta olduğunuz bu blog benim gibi İrlanda'yı sevenler için hazırlanmıştır. Sizlere blogumda hayranı olduğum bu ülkeyi ve sizler için derlediğim İrlanda resimlerini paylaşmaya çalışacağım. Sizlerde yorumlarınızla sitemizi renklendirirseniz memnun olurum. Bu arada ben İrlanda'ya hiç gitmedim. Ama her zaman hayallerimi süsleyecek. Bunu platonik bir aşk olarak düşünebiliriz. Bu sebeple eğer bu satırları okuyan İrlanda'da bulunmuş veya okuyan/çalışan Türk arkadaşlarımızdan dileğim, orada yaşadıklarını ve gördüklerini bizlerle paylaşmalarıdır. Evet sizler için İrlanda sevenler kulübünü açıyorum.

Not: Eğer elinizde görülmeye değer İrlanda'ya ait fotoğraflarınız varsa bana mail atabilirsiniz. Bende böylece blogumuzda yayınlayabilirim. (mail : sebastian74@irishnation.com)

Kuzey İrlanda'nın en güzel manzarası 200 m. yüksekliğindeki falezler,

İrlanda'nın görülmesi gereken yerlerinden biri daha; Devler Kaldırımı

Bir İrish Pub fotoğrafı blogumuzda mutlaka olmalı. The West bar ve restaurant

Bir İrish Pub fotoğrafı blogumuzda mutlaka olmalı. The West bar ve restaurant

Şimdide Edinburg'da yer alan ortaçağ yapılarından bir çıkıyor karşımıza. Tolbooth Tavern.

Şimdide Edinburg'da yer alan ortaçağ yapılarından bir çıkıyor karşımıza. Tolbooth Tavern.

Clare kentinde Dromoland şatosu

Göl kenarındaki kalelerden bir başkası Clare'de Dunguaire kalesi

Kylemore Manastırı, Galway, İrlanda

Gölün üzerinde sessizce duran Eilean Donan kalesi

Bu kadar eski bir tarih.. Ve bu kadar bakımlı Melroses manastırı kalıntıları.

Bu kadar eski bir tarih.. Ve bu kadar bakımlı Melroses manastırı kalıntıları.

Eilean Donan kalesi. İskoçya'dan yine bir doğa manzarası ile beraber

Eilean Donan kalesi. İskoçya'dan yine bir doğa manzarası ile beraber

Büyük bir parkın içindeki, Büyük kale.Windsor kalesinin sadece kapısı.

Büyük bir parkın içindeki, Büyük kale.Windsor kalesinin sadece kapısı.

Blogumuzdaki tek Dublin fotosu. Çünkü beni İrlandanın kaleleri daha çok cezbediyor..

Blogumuzdaki tek Dublin fotosu. Çünkü beni İrlandanın kaleleri daha çok cezbediyor..