Eğer bu bloğu şu an inceliyorsanız tıpkı benim gibi bir İrlanda ve Kelt mitolojisi meraklısı olduğunuz anlaşılıyor. Bloğumuzda sizlere elimden geldiğince Kelt tarihi ve bugünün İrlandası ile ilgili olarak bildiklerimi anlatmaya çalışacağım. Sizlerde bana yorumlarınızla destek olursanız yanlışlarımızı düzeltme imkanı bulabiliriz. Sadece bilgi dağarcığımızı genişletmekle kalmayıp fotoğraf paylaşımıda yapabileceğimizi düşündüm. Arşivimden sizlere İrlanda ve İskoçya'ya ait güzel resimleride yayınlamayı düşünüyorum. Sizlerde güzel bulduğunuz İrlanda resimlerini mail adresime gönderebilirsiniz. Bende böylece bloğumuzda yayınlayabilirim.

My mail : gokhanozenli@yahoo.com

23 Mayıs 2015 Cumartesi

 

Keltlerin ''Taliesin'' (Güzel Yüz) Efsanesi:

Gwerang’ın oğlu genç Gwion büyücü tanrıça Cerridwen tarafından bir kazana göz kulak olmakla görevlendirilir. Bu kazanın içinde büyücünün , oğlu Afagddu için hazırladığı büyülü bir karışım kaynamaktadır , çünkü Afagddu çok çirkindir ve annesi bu büyü ile onu güzelleştirmek istemektedir. Bu arada kazandan sıçrayan üç damla , Gwion’un parmağına damlar ve Gwion da bunu yalar. Gwion elini ağzına götürür götürmez bütün gizemler aydınlanır , geçmişin , şimdinin ve geleceğin bilgisine sahip olur . Bu arada Gwion bir başka gerçeği daha öğrenir ; Cerridwen onu öldürmek istemektedir , çünkü büyücünün hazırladığı büyülü iksirde kullanmak istediği bileşenlerin içinde kendisi de vardır.

Bunu farkeden Gwion hemen kaçar , Cerridwen ise onu yaşlı bir büyücü kılığında kovalar. Artık kendi de iksirden dolayı bir büyücü olmuş olan Gwion hemen bir tavşan şekline bürünür , Cerridwen ise bir tazı olur. Gwion nehirde bir balığa dönüşür , Cerridwen ise bir susamuru olur. Kovalamaca daha sonra göklerde devam eder . En sonunda Gwion bir buğday tanesine dönüşür , Cerridwen ise bir kara tavuk olur ve buğday tanesini yer. Dokuz ay sonra Cerridwen bütün çocuklardan çok daha güzel bir çocuk dünyaya getirir. Büyücü bu çocuğu deri bir torbanın içine koyar ve Beltaine bayramından iki gün önce dalgalara bırakır.

Galler ülkesinin kuzeyinde Gwyddno’nun oğlu ve kral Maelgwyn’in yeğeni Elphin’in attığı ağlara takılan bebek Elphin tarafından kurtarılır. Elphin ona Taliesin (Güzel Yüz) adını verir.

Aradan yıllar geçer. Elphin amcası Maelgwyn tarafından hapsedilir. Artık bir yetişkin olan Taliesin Elphin’i kurtarmak için harekete geçer ve ve kurtarmayı başarır. Şiir’in son dizeleri şöyledir :

“Dokuz ay boyunca Büyücü Cerridwen’in karnındaydım.

Aslında küçük Gwion’dum.

Şimdi Taliesin oldum”
 
Bu öykü de daha önce Tuân Mac Cairill öyküsünde gördüğümüz metamorfoz sembolizmi de yer almaktadır.

Öyküyü dikkatle incelersek, Cerridwen, oğullarını başka bir deyişle erginlenmeye, inisiye olmaya gelenleri
“güzelleştirmektedir”, daha farklı bir deyişle eğitim işini üstlenmiş bir Druides'tir.

Gwion’un iksirden aldıktan bütün gizemleri görmesi ve geçirdiği metamorfozlar da inisiyasyon aşamalarıdır. Bütün ezoterik öğretilerde olduğu gibi Gwion da yeni bir isimle yeniden doğmuştur.

Buradaki metamorfozlar da ilginçtir. Kelt takviminde sırasıyla Tavşan av zamanı olan sonbaharı, Balık, yağmurları ile kışı, Kuş, göçlerle ilkbaharı ve Buğday'da ekin ile yaz mevsimini sembolize etmektedir.

Kelt efsanelerinde müzik aletleri önemli bir yer tutmaktadır. Dagda ve Lug’un sihirli harpları vardı. Efsaneye göre bu aletler üç farklı tür müzik çalmaktaydılar. Bunlardan birincisi güldürüyor , ikincisi ağlatıyor , üçüncüsü de uyutuyordu. Bu inanış , Keltler’in , müziğin insan üzerindeki etkisini incelediklerini göstermektedir.

Bardlar ise şiir okurken , aynı zamanda Cruth denilen bir tür Lir'de çalarlardı. 

Druideslerin özellikle İskoçya’da Sein Adası’nda toplandıkları ve buraya erkekleri almadıkları söylenir . Söylenceye göre burada dokuz Druides'in (Gallizenæ) önderliğinde kendini adamış genç kızlar vardı. Halk arasında Druideslerin burada sihir ve büyü ile uğraştıkları düşünülür , hatta hava olaylarına hükmettikleri , istedikleri hayvanın şekline girdikleri de söylenirdi.

Hıristiyanlığın yayılmasından sonra Druid inançlarını tamamen silmek isteyen Hıristiyanlar , Druides'leri halkın gözünde cadılara çevirmişler ve halkı onlara düşman etmeyi başarmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Kuzey İrlanda'nın en güzel manzarası 200 m. yüksekliğindeki falezler,

İrlanda'nın görülmesi gereken yerlerinden biri daha; Devler Kaldırımı

Bir İrish Pub fotoğrafı blogumuzda mutlaka olmalı. The West bar ve restaurant

Bir İrish Pub fotoğrafı blogumuzda mutlaka olmalı. The West bar ve restaurant

Şimdide Edinburg'da yer alan ortaçağ yapılarından bir çıkıyor karşımıza. Tolbooth Tavern.

Şimdide Edinburg'da yer alan ortaçağ yapılarından bir çıkıyor karşımıza. Tolbooth Tavern.

Clare kentinde Dromoland şatosu

Göl kenarındaki kalelerden bir başkası Clare'de Dunguaire kalesi

Kylemore Manastırı, Galway, İrlanda

Gölün üzerinde sessizce duran Eilean Donan kalesi

Bu kadar eski bir tarih.. Ve bu kadar bakımlı Melroses manastırı kalıntıları.

Bu kadar eski bir tarih.. Ve bu kadar bakımlı Melroses manastırı kalıntıları.

Eilean Donan kalesi. İskoçya'dan yine bir doğa manzarası ile beraber

Eilean Donan kalesi. İskoçya'dan yine bir doğa manzarası ile beraber

Büyük bir parkın içindeki, Büyük kale.Windsor kalesinin sadece kapısı.

Büyük bir parkın içindeki, Büyük kale.Windsor kalesinin sadece kapısı.

Blogumuzdaki tek Dublin fotosu. Çünkü beni İrlandanın kaleleri daha çok cezbediyor..

Blogumuzdaki tek Dublin fotosu. Çünkü beni İrlandanın kaleleri daha çok cezbediyor..